top of page
Gutshaus_Jochen_Johann_Homepage-2.jpg

FITZ-RITTER
WINERY

The perfection of traditional values is accomplished through dedication to highest quality standards and the implementation of modern oenological knowledge.

​

​

please scroll down...

2019 Pinot Noir Rotwein trocken

WINE EXPERTISE

2019 Pinot Noir Rotwein trocken

VDP.GUTSWEIN

Bio-Wein (DE-ÖKO-039)

​DER BODEN UND DIE TRAUBEN

Ein gesunder Boden mit vielfältigem Bodenleben lässt die Reben optimal gedeihen. Diese Basis schaffen wir, indem wir im Einklang mit der Natur arbeiten. Somit lag der Entschluss für uns nahe, seit 2009 nach EU Öko-Richtlinien zu arbeiten. Die Bezeichnung Pinot Noir stammt aus dem Französischen und steht für Spätburgunder. Als traditionelle pfälzische Rebsorte bringt sie je nach Lage und Ausbau mittelkräftige, elegante Rotweine hervor.

​
UNSER AUSBAU

Die Vollausgereiften, gesunden Trauben wurden entrappt. Im Anschluss erfolgte eine klassische Vergärung auf der Maische von 14 Tagen bis zu 3 Wochen. Die optimale Reifung des Jungweines erfolgte in großen Eichenholzfässern.

​

UNSER WEIN

Helle-rubinrote Farbe mit einem Duft von roten Beerenfrüchten, schwarzem Pfeffer und Gewürzen. Weiche Tannine, leichte Frucht und angenehme Würze, vereinen sich zu einem samtigen, eleganten Rotwein.

​

ANALYSEDATEN

Alkohol: 12,80 %
Restzucker: 0,3 g/l
Säure: 4,8 g/l

www.fitz-ritter.de

vdp-weingut.png

VDP . WINERY

As a founding member of the VDP association, focus at Fitz-Ritter is on Riesling from the best vineyards. The wines are predominantly dry and clearly reflect the typical character of each provenance. Full-bodied and spicy, delicate and fine – the wines from each vineyard show great diversity. Sweet predicate wines round off the portfolio. The vineyards provide ideal conditions for the winery to grow Burgundy varieties. Pinot Blanc, Chardonnay and Pinot Gris vines thrive in limestone-studded clay soil and bring full-bodied, well balanced white wines.

The red wine varietals are predominantly planted in sandy soil. Following open mash fermentation, the wines, in particular the elegant Pinot Noirs, are matured for a term of 15 to 18 months in Barrique barrels made from oak of various origins.

​

MORE ABOUT VDP >

NEXT DATE

FITZ RITTER TOUR & TASTING
FITZ RITTER TOUR & TASTING
Moderated tour "from the vine to the wine & sparkling wine" followed by a wine and sparkling wine tasting in the traditional Fitz-Ritter winery
Wann
17 Nov 2024, 17:30

NEWS

CONTACT

WEINGUT & SEKTKELLEREI

FITZ-RITTER

 

Weinstrasse Nord 51
67098 Bad Duerkheim

Germany

​

Phone 06322-5389
Fax 06322-66005

info@fitz-ritter.de

​

​

OPENING HOURS
VINOTHEQUE & OENOSPHÈRE:

Montags - Freitags: 9am - 6pm

Samstags & Sonntags: 11am - 5pm

- Closed on public holidays -

bottom of page