Riesling Champion: 2 x GOLD
We are particularly pleased about 2 x GOLD at the Vinum Riesling Champion 2023 for two of our single-vineyard Rieslings from the 2021...
The perfection of traditional values is accomplished through dedication to highest quality standards and the implementation of modern oenological knowledge.
please scroll down...
WINE EXPERTISE
VDP.ERSTE LAGE
Bio-Wein (DE-ÖKO-039)
Dieser Weinberg aus der Vogelperspektive: https://www.youtube.com/watch?v=e0T8YSS_yaI
DER BODEN UND DIE TRAUBEN
Der Boden und die Trauben:
Ein gesunder Boden mit vielfältigem Bodenleben lässt die Reben optimal gedeihen. Diese Basis schaffen wir, indem wir im Einklang mit der Natur arbeiten. Somit lag der Entschluss für uns nahe, seit 2009 nach EU Öko-Richtlinien zu arbeiten. Die Trauben für diesen Riesling stammen aus der Lage Dürkheimer Fuchsmantel. Das Terroir setzt sich aus Ton, Buntsandstein und Kieselsteinen zusammen.
UNSER AUSBAU
Die Lese von goldgelben, ausgereiften Trauben bietet die Basis für einen charaktervollen Wein mit ausdruckstarkem Terroir. Die Vinifizierung erfolgte durch eine kontrollierte, gekühlte Vergärung mit wilden Hefen zu 100 % im Edelstahltank.
UNSER WEIN
Duft nach exotischen Früchten und Aprikose. Am Gaumen eine von Frucht getragene Mineralität und perfekt eingebundene Säure. Länge im Abgang und hervorragendes Lagerpotential.
ANALYSEDATEN
Alkohol: 12,94 %
Restzucker: 2,9 g/l
Säure: 6,0 g/l
As a founding member of the VDP association, focus at Fitz-Ritter is on Riesling from the best vineyards. The wines are predominantly dry and clearly reflect the typical character of each provenance. Full-bodied and spicy, delicate and fine – the wines from each vineyard show great diversity. Sweet predicate wines round off the portfolio. The vineyards provide ideal conditions for the winery to grow Burgundy varieties. Pinot Blanc, Chardonnay and Pinot Gris vines thrive in limestone-studded clay soil and bring full-bodied, well balanced white wines.
The red wine varietals are predominantly planted in sandy soil. Following open mash fermentation, the wines, in particular the elegant Pinot Noirs, are matured for a term of 15 to 18 months in Barrique barrels made from oak of various origins.
WEINGUT & SEKTKELLEREI
FITZ-RITTER
Weinstrasse Nord 51
67098 Bad Duerkheim
Germany
Phone 06322-5389
Fax 06322-66005
info@fitz-ritter.de
Montags - Freitags: 9am - 6pm
Samstags & Sonntags: 11am - 5pm
- Closed on public holidays -